32,8826$% -0.25
35,1821€% -0.54
2.449,68%-0,30
4.001,00%-0,17
16.005,00%-0,18
2.326,34%-0,04
10.647,91%-0,31
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın dün katıldığı bir televizyon programında Yunanistan’a yönelik açıklamaları Atina’da kriz yarattı…
Fidan, 7 Ekim’de Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugayları’nın saldırıları sonrasında Filistin’de sivilleri hedef alan İsrail’in ataklarıyla ilgili açıklamasında dikkat cazip ifadeler kullandı.
Güney Kıbrıs Rum Kısmı’nın İsrail’in taarruzlarında bir üs olarak kullanılmasıyla ilgili olarak açıklama yapan Fidan, “Buranın ve Yunan adalarının Orta Doğu’ya yönelik operasyonlar için kullanılıyor olmasının ne Kıbrıs Rum Bölümü’ne ne Yunanistan’a yararı olur. Bizim tavsiyemiz, Yunanlılara da söyledik, buralardan, bu işlerden uzak durması zira Orta Doğu’daki devam eden savaşlara bu şekilde siz müdahil olduğunuz zaman, taraf olduğunuz zaman bu ateş gelir, sizi de bulur. Aslında biz de aynı coğrafyadayız, gelir bizi de bulur” demişti.
“DİKTE EDİLEMEZ”
Bu kelamlardan birkaç saat sonra ise Atina’daki diplomatik kaynaklar Fidan’ın sözlerini eleştirdi. İsmini açıklamayan kaynaklar, Yunanistan’a siyasetinin ne olması gerektiğinin dikte edilmeyeceğini ve Orta Doğu’daki ve özellikle Gazze’deki gelişmeler konusunda unsurlu bir duruş sergilediğini söyledi.
Yunan diplomatik kaynaklar, Hizbullah’ın Güney Kıbrıs Rum Kısmı’nı tehdit etmesiyle ilgili olarak da, “Yunanistan, AB üyesi ülkelerle birlikte Güney Kıbrıs Rum Kısmı ile dayanışma içindedir” dedi.
Atina’daki kaynaklar Salı günü Fidan’ın sözlerine cevaben “Yunanistan, siyasetini nasıl yürüteceği ve ulusal çıkarlarını nasıl koruyacağı konusunda talimat kabul etmez” derken, “Orta Doğu krizi boyunca Yunanistan, ilgili tüm taraflarca takdir edilen prensipli bir duruş sergiledi ve bu nedenle hiçbir ülkeyle ihtilafa düşmeden tüm iletişim kanallarını açık tuttu” yorumunu yaptı.
FİDAN NE DEMİŞTİ?
Güney Kıbrıs Rum Bölümü ile ilgili konuşan Fidan, “7 Ekim’den sonra, İsrail’in başlattığı ilk operasyonlardan sonra biz, Güney Kıbrıs Rum Kısmı’nın özellikle Gazze’ye yönelik operasyonlarda belli ülkelerin kullandığı bir üs olmasını istihbarat raporlarında daima görüyoruz, orada Gazze’ye yönelik istihbarata yönelik uçuşların, askeri uçuşların daima yapıldığını. Bunu gündeme getirince biz, ansızın burayı lojistik üs ilan ettiler, Gazze’ye yönelik. Aslında biz o zaman da dedik yani bu lojistik üs operasyonu, oranın aslında bir askeri üs olma özelliğini gizleyen bir faaliyet haline açıkçası dönüşmüş oldu. Buranın ve Yunan adalarının Orta Doğu’ya yönelik operasyonlar için kullanılıyor olmasının ne Kıbrıs Rum Bölümü’ne ne Yunanistan’a yararı olur. Bizim tavsiyemiz, Yunanlılara da söyledik, buralardan, bu işlerden uzak durması zira Orta Doğu’daki devam eden savaşlara bu şekilde siz müdahil olduğunuz zaman, taraf olduğunuz zaman bu ateş gelir, sizi de bulur. Aslında biz de aynı coğrafyadayız, gelir bizi de bulur” ifadesini kullanmıştı.
Tunus’ta Nahda Hareketi Lideri Gannuşi’ye Hapis Cezası
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.