34,3827$% 0.46
36,8724€% -0.55
2.969,00%-0,22
4.979,00%-0,10
19.916,00%-0,10
2.686,45%-0,66
9.184,82%2,67
LEFKOŞA – Komşu Yunanistan’ın eski savunma bakanlarından Yannos Papantoniou, bakanlığı döneminde altı fırkateynin modernizasyonu için rüşvet aldığı suçlamasıyla karşı karşıya. Duruşması 10 Eylül Salı günü görülen davada, sunulan kanıtlar ışığında Savcılık makamı Papantoniou’nun suçlu bulunmasını talep etti. Papantoniou’nun suçlu bulunması durumunda eski PASOK vekili komşu ülkede rüşvet suçlamasıyla hüküm giyen ikinci savunma bakanı olarak tarihe geçecek. Papantoniou’nun davasının görülmesine 12 Eylül Perşembe günü sanık avukatlarının savunmalarıyla devam edilecek.
Yunanistan’da geçtiğimiz yıllarda Papantoniou’nun selefi, eski savunma bakanı Akis Tsohatzopoulos da rüşvet suçundan hüküm girerek hapse girmişti.
RÜŞVET VE PARA AKLAMA SUÇLAMASI
Papantoniou, eşi Steuroula Kurakou ve arkadaşları Andreas Bartsis ile birlikte Atina Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı. Documento isimli haber sitesinde yer alan ilgili habere göre, Savcı Aleksandros Spiliotis, Papantoniou çiftinin yurtdışındaki banka hesaplarında bulunan 2,5 milyon euronun yasadışı faaliyetlerden elde edilen gelirlerin aklanması hatasını oluşturduğu görüşünü savundu. Spiliotis, bu paranın 2003 yılında altı fırkateynin modernizasyon ihalesinin Fransız şirketine verilmesi karşılığında Thales Nederland BV tarafından Papantoniou’ya verilen rüşvetin ürünü olduğunu iddia etti.
3 ÜLKEDE PARA AKLAMA MEKANİZMASI
Davaya müdahil olan Hukuk Müşavirliği Kurulu üyesi Hristos Poulakos da duruşmada yaptığı savunmada, sanıklar hakkında kara para aklama hatasının ögelerinin oluştuğunu belirtti. Poulakos, “Kara para aklamanın en katı koşullarını bile karşılayan ögeler ortada” dedi ve paranın Yunanistan, İsviçre ve Lihtenştayn olmak üzere üç ülkede aklandığını vurguladı.
Poulakos, paranın bir kısmının Bartsis’in banka hesapları aracılığıyla hareket ettirildiğini ve Papantoniou çiftinin kara para aklama hatasını işlediğinin ‘tartışmasız’ olduğunu söyledi.
‘KALIN PARA DESTELERİ’
Poulakos ayrıca, aynı suçtan yargılanan Andreas Bartsis’in rolüne de dikkat çekti. Bartsis, soruşturma basamağında verdiği tabirde, 2002 ve 2003 yıllarında eski bakana ait bir hesap için İsviçre’ye 2,5 milyon euro götürdüğünü itiraf etmiş, ancak paranın kaynağını bilmediğini iddia etmişti.
Ancak Poulakos, duruşmadaki savunmasında, evraktaki kanıtlara dayanarak Papantoniou’nun Bartsis’e ‘kalın para desteleri’ verdiğini öne sürdü, Bartsis’in parayı evinde tuttuğunu ve daha sonra bankaya küçük ölçülerde yatırarak dikkat çekmemeye çalıştığını söyledi.
Dosyaya giren ve mahkemede okunan iki uzman raporuna göre, Bartsis, Papantoniou’dan zaman zaman ‘A4 zarfları içinde’ para alıyordu. Bu paralar önce Bartsis’in Yunanistan merkezli Eurobank’taki hesaplarına ‘güvenilir şirket çalışanları’ aracılığıyla yatırılıyordu. Daha sonra ise ‘peş peşe, daima ve karmaşık banka işlemleriyle’ Bartsis’in İsviçre bankaları EFG BANK ve UBS AG’deki hesaplarına aktarılıyordu.
Poulakos, bu transferlerin emelinin ‘paranın gerçek sahibine’, yani Kurakou-Papantoniou çiftine ulaşmasını sağlamak olduğunu belirtti. Ayrıca Poulakos, ‘gerçek hak sahibinin gizlenmesi ve yasal bir görünüm kazandırılması amacıyla banka çalışanlarına bir dizi yanlış beyanda bulunulduğunu’ da sözlerine ekledi. Sanıklar ise savunmalarında suçlamaları reddetti.
ŞÜPHE UYANDIRAN ÖLÜM
Poulakos ayrıca, Bartsis’in banka hesaplarına Thales Netherland’ın eski Yunanistan temsilcisi Haralambos Bekatoros’tan da havaleler geldiğini vurguladı. Bekatoros, 24 Ekim 2001 ile 30 Temmuz 2002 tarihleri arasında Hollanda şirketi adına Papantoniou’ya 2 milyon 654 bin 500 euro havale etmişti. Bekatoros, 18 Ocak 2012’de Atina’da meydana gelen bir trafik kazasında hayatını kaybetmişti. Bazı medya kuruluşları kazanın ‘şüpheli’ olduğunu ve şartlarının belirsiz olduğunu ileri sürmüştü.
YUNANİSTAN SAVUNMA BAKANLIĞI’NDA SKANDALLARIN TARİHİ
Yunanistan Savunma Bakanlığı, tarihinde birkaç kez skandallarla gündem geldi. Bu skandalların en dikkat çekici olanı, eski savunma bakanı Akis Tsohatzopoulos’un cezaevine girmesiyle sonuçlandı. Toplumun hafızasında hâlâ canlı olan bu olay, Yunan devletinin ve siyasi nizamın en kötü yüzlerinden birini gözler önüne serdi.
PASOK’un önemli isimlerinden olan ve 90’lı yıllarda bir dönem başbakanlık için adı geçen Tsohatzopoulos, 1996’dan 2001’e kadar Yunanistan’ın savunma bakanlığı görevinde bulundu. Ancak mesleği, 2012’de çıkan bir yolsuzluk skandalı sonucu gölgede kaldı.
Geçtiğimiz yıllarda komşu ülke, Tsohatzopoulos’un bir dizi rüşvet ve yolsuzluk olayına karıştığına dair tezlerle sarsıldı. Bunlar arasında, Rus ve Alman denizaltı alım anlaşmaları, antitorpido sistemi ve füze savunma sistemleri gibi milyar dolarlık silah mutabakatlarında yolsuzluk yapma iddiası bulunuyordu. Eski bakanın yargılanması önemli bir medya olayı oldu ve sadece Yunanistan’da değil, dünyanın dört bir yanında yankı buldu.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
İsrail Ordusu Batı Şeria’dan Elini Çekmiyor: Tubas’ta Beş Filistinli Öldürüldü