38,4292$% 0.2
43,8350€% -0.02
4.099,20%-0,71
6.779,00%-0,74
27.034,00%-0,75
3.318,98%-0,90
9.432,55%-0,61
DOLAR 38,4292
EURO 43,8350
ALTIN 4.099,20
BİST 100 9.432,55
İmsak 02:00
Çocuğunu özel okula göndermek isteyen velilerin fahiş fiyatlar karşısındaki yansıları gündem olmaya devam ediyor..
Bu kapsamda özel okullarda fahiş fiyat uygulayan, öğretmenlerine hak ettikleri özlük haklarını vermeyen, velilerden kayıt dışı ücret talep eden kurumlara Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, dikkat çeken uyarılarda bulundu.
Süreci birlikte yürütme çağrısı yapan ve bu tür kötü örnekleri bize ulaştırın diyen Bakan Tekin, açıklamasında “Kapatmaya kadar masraf, çekinmeyiz” sözüne yer verdi.
“TÜRKİYE’DE VE DÜNYADA ÖZEL OKULLAR” TEMASAYLA SEMPOZYUM
Türkiye Özel Okullar Derneği 23. Klâsik Antalya Eğitim Sempozyumu, “Türkiye’de ve dünyada özel okullar” temasıyla Antalya’nın Serik ilçesinde başladı.
30 Ocak-1 Şubat tarihlerinde gerçekleştirilen sempozyuma katılan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, özel okulların ücret siyasetleri ve sektöre yönelik kontroller hakkında açıklamalarda bulundu.
“TÜRKİYE’DE 12 BİN TANE ÖZEL OKUL VAR, YÜKSEK ÜCRET TALEP EDEN OKUL SAYISI SADECE 22”
Özel okullara yönelik ücret tenkitlerinin tüm sektörü kapsayacak şekilde genelleştirilmesinin yanlış olduğunu belirten Bakan Tekin, kamuoyunda oluşturulan algının matematiksel gerçeklerle örtüşmediğini vurguladı.
Tekin, devamında şöyle konuştu:
Özel okullarla ilgili çok üst seviye hizmet sunan ve üst seviye ücret alan bazı okullar üzerinden bir tenkit yürütülüyor. Şimdi biz sistemimizdeki verilere bakıyoruz. Türkiye’de 12 bin tane özel okul var. Ancak bu bahsedilen ücret skalasında yer alan, yüksek ücret talep eden okul sayısı sadece 22. Matematik biliyoruz, elimizde veriler var. 12 bin özel okul içindeki 22 okul üzerinden yapılan bu genellemeye karşı çıkmamız ve bu algıyı düzeltmemiz gerekiyor.
Özel okulda çalışan öğretmen maaşları konusuna da değinen Bakan Tekin, özel okul öğretmenlerinin özlük haklarının güzelleştirilmesine yönelik çalışmaları yakından takip ettiklerini ifade ederek, “Öğretmenlik Meslek Kanunu görüşülürken, özel okullarda çalışan öğretmenlerin maaşları konusunda kamuoyunda çok farklı bir algı oluşturuldu. Biz bu süreci yakından takip ediyoruz. Hepimiz, eğitimcilerin hak ettiği ücreti almasını istiyoruz ve bu konu bizim ortak sorunumuzdur.” dedi.
“DENETLEMEKLE MÜKELLEF OLAN MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OLARAK BİZ BUNUN GERİSİNE DÜŞERİZ”
Bakan Tekin, özel okullara yönelik denetim süreçlerinin bir ceza aracı değil, rehberlik faaliyeti olarak kıymetlendirilmesi gerektiğini belirterek, özel okul sektörünün kendi içinde yanlış uygulamalar yapan kurumlarla mücadele etmesi gerektiğini vurguladı.
Tekin, şu ifadeleri kullandı:
Fahiş fiyat uygulayan, öğretmenlerine hak ettikleri özlük haklarını vermeyen, velilerle bağlantılarında yönteme alışılmamış bir biçimde kayıt dışı para alan ve bu sebepten dolayı da sizi zan altında bırakan içinizdeki çürük elmalarla siz mücadele etmezseniz; kamusal hizmeti yürütmekle, denetlemekle mükellef olan Milli Eğitim Bakanlığı olarak biz bunun gerisine düşeriz. Biz çocuklarımızın, velilerimizin hakkını ve hukukunu korumak için ne gerekiyorsa yaparız. Burada popülizm yapmak adına farklı şeyler söylemeyeceğim. Bu bir kul hakkı. Sizi de zan altında bırakıyor. Bizi de belli bir zorlukla bırakıyor.
“KAPATMAYA KADAR MASRAF, ÇEKİNMEYİZ”
Özel okullarda fahiş fiyat uygulayan, öğretmenlerine hak ettikleri özlük haklarını vermeyen, velilerden kayıt dışı ücret talep eden kurumların sektöre zarar verdiğini belirten Bakan Tekin, “Benim sizden isteğim şu; bu süreci birlikte yürütelim. Siz de kendi içinizde bu tür kötü örnekleri ya kendi içinize çözün ya da bize ulaştırın, biz gerekeni yapalım. Birlikte çalışmak ancak bu şekilde mümkündür. Ben tekrar söyleyeyim. Siz yapmadığınız sürece bunu biz yapacağız. Bizim yaptığımız yaptırım gücümüzün içinde hem cezai müeyyideler var ekonomik anlamda hem kapatmaya kadar sarfiyat, çekinmeyiz. Çünkü burada hukuk devleti unsuruyla temel hak hürriyetlere sıkıntılı durumlar ortaya çıkıyor. Bizim misyonumuz de bu meşakkatleri oradan kaldırmak” diye konuştu.
“FETÖ O DEVİRDE SEKTÖRE YÖN VEREN BİR YAPIYA SAHİPTİR”
Bakan Tekin, özel öğretim kurumlarının 2002 yılından bu yana önemli bir büyüme gösterdiğini belirterek, FETÖ’nün geçmişte kesimde büyük bir tartıya sahip olduğunu ve bu yapının sektörü baskı altına aldığını ifade etti.
Tekin, devamında şöyle konuştu:
2002 yılında Türkiye’de toplam 2 bin 395 özel okul vardı. Bugün 12 binin üzerinde özel okulumuz var. Ancak burada ikinci bir boyutu göz arkası etmemek gerekir. 2002 yılında bu 2 bin 395 özel okulun kaçı FETÖ ilişkiliydi? Bu okulların sektör üzerindeki baskısı neydi? Bunları da konuşmamız gerekiyor. FETÖ, o periyotta sayı olarak az bile olsa sektöre yön veren bir yapıya sahipti. Özel okul dalını bu vesayetten kurtarmış olmamız bence en büyük kazanımlardan biridir” dedi. Özel okulların Türkiye’de eğitim sisteminin önemli bir parçası olduğunu belirten Tekin, “Biz, özel okulları eğitim sistemimizde önemli bir aktör olarak görüyoruz. Kamu hizmetlerinin mümkün olduğunca geniş kitleler tarafından yürütülmesi, demokratik toplum prensipleri açısından da gereklidir.
“BOŞ KONTENJANLAR KAMU İÇİN DEĞERLENDİRİLECEK”
Özel okullardaki boş kontenjanların kamu tarafından kıymetlendirilmesi konusunda çalışmalara başladıklarını belirten Bakan Tekin, şunları kaydetti:
Özel okulların boş kontenjanlarının kamu okulları tarafından kıymetlendirilmesi için bir model üzerinde çalışıyoruz. 6 Şubat sarsıntılarından etkilenen 11 ilde bu süreci başlattık. İstanbul için de Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve ilgili ünitelerimiz bir çalışma yürütüyor. Bu süreci genişleterek devam ettireceğiz.
“BİRÇOK ÜLKEDE ÖZEL OKUL VELİLERİNE ÇEŞİTLİ TEŞVİKLER SAĞLANIYOR”
Öte yandan, Türkiye Özel Okullar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Öztürk, özel öğretim kurumlarının karşı karşıya olduğu problemleri ve çözüm tekliflerini dile getirdi.
Başkan Öztürk, kamuoyunda özel okul fiyatlarına yönelik yapılan tenkitlerle ilgili, “Elektrikten doğal gaza, sudan internete kadar tüm masraflarımız daima artıyor ve herhangi bir destek ya da teşvik almıyoruz. Ancak, ne zaman özel okul fiyatları açıklansa, yazılı ve görsel basında özel okullara yönelik adeta bir linç kampanyası başlatılıyor. Dünyadaki örnekleri incelediğimizde, birçok ülkede özel okul velilerine çeşitli teşvikler sağlanıyor ve okullara mali dayanaklar veriliyor. Ancak Türkiye’de bu tür takviyelerden mahrum bir şekilde eğitim hizmeti sunmaya devam ediyoruz” diye konuştu.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Son Dakika… Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Önemli Açıklamalar