35,2068$% 0.3
36,7672€% 0.92
2.968,33%1,32
4.853,00%0,96
19.410,00%0,95
2.622,74%1,01
9.724,50%-0,42
Hepimizin içinde bir iç eleştirmen vardır. Bu eleştirmen, düşündüğümüz, söylediklerimiz ve yaptıklarımız hakkında daima olumsuz yorumlar yapar. Hatta bazılarımızda, bu eleştirmen kendisine olan bakış açısını o kadar güçlendirir ki, hayatımızın her anında tesirini hissettirir.
İçsel eleştirmenimiz, en küçük yanlışlarımızı bile büyütür ve gelecekte başarısız olma ihtimallerimizi daima olarak gözler önüne serer. Adeta, her adımımızı yanlış atacağımızı söyleyen, kötü senaryolarla dolu bir film izletir.
Bu sinemada, başarıya ulaşamayacağımızın, her şeyin ters gideceğinin senaryoları yazılır. Gelecekteki endişelerimizle, geçmişteki pişmanlıklarımızla harmanlanmış kasvetli ve karamsar bir film üzeredir bu.
Hayatımızda olumlu bir gelişme yaşadığımızda bile, içsel eleştirmen hemen devreye girer ve bir felaket senaryosu oluşturur. Sinemada asla görmek istemeyeceğiniz bu tür ‘kendisini kötü hissettiren’ filmler, nedense zihnimizin gişe rekorları kıran üretimleridir.
Peki, neden zihin daima olumsuz şeyler düşünür?
Bunun kökeni, insanlık tarihinin çok eski periyotlarına dayanıyor. Atalarımızın hayatta kalabilmesi için olabilecek en kötü durumları düşünmeleri gerekiyordu.
Yiyecek bulmak, barınak inşa etmek ve avlardan kaçmak için, en küçük tehlike işaretlerini dahi fark etmeleri gerekiyordu. Zihnimiz, hayatta kalma içgüdüsüyle bu şekilde evrimleşti. Ancak zamanla, bu endişe biçimi çağdaş hayatta bize sadece zarar vermeye başladı.
Teknolojinin ve kültürün gelişmesiyle, korku ve tasa için daha fazla gereç üretmeye devam ettik. Zihnimiz, ‘kötü’ senaryolar üretmekte bir ustaya dönüştü. Ama artık bu filmler gerçekten faydalı mı?
Gelecekte kötü bir şey olabileceğini düşünmek hala önemli olabilir, ancak zihin bu film makinelerini durduramaz hale geldiğinde, bu filmler sadece kendimize zarar vermeye başlar.
İyi haber şu ki, içsel eleştirmenin bu karamsar üretimlerini değiştirmek mümkün. Meditasyon, farkındalık çalışmaları ve psikoterapi gibi metotlarla, zihnimizdeki sineması durdurup, yeniden yazabiliriz.
Bilişsel-davranışçı terapi gibi tekniklerle, bu olumsuz fikirlerin önüne geçebiliriz. Zihnimizde beliren kötü senaryoların sadece niyetler olduğunu hatırlamak, bedenimizin ve zihnimizin bu senaryolara gerçekmiş gibi tepki vermesini engellemeye yardımcı olabilir.
Diğer Kültür & Sanat Haberleri İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
74 Yaşında Torunu İçin Saz Çalmayı Öğrendi
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.