38,2894$% 0.06
43,7181€% -0.12
4.147,21%-0,31
6.858,00%-0,27
27.348,00%-0,27
3.373,39%-0,25
9.312,13%-0,10
DOLAR 38,2894
EURO 43,7181
ALTIN 4.147,21
BİST 100 9.312,13
İmsak 02:00
EDGE Grubu ve Otokar ortak girişimi Al Jasoor firması, RABDAN 8×8 zırhlı kurtarıcı aracı, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) başkenti Abu Dabi’de düzenlenen IDEX Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı ve Konferansı’nda (IDEX 2025) ilk kez sergiledi.
Otokar Askeri Araçlar Bölümü İş Geliştirme Yöneticisi Tamer Sırcalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Otokar’ın yaklaşık 40 ülke ve 5 kıtada kullanılan 30 binin üzerinde askeri araç ürettiğini ve bunlara hizmet vermeyi sürdürdüğünü söyledi.
Körfez bölgesinde uzun yıllardır 4×4, 6×6 ve 8×8 araçlarla farklı tahliller sunduklarını anlatan Sırcalı, BAE’de 10 yıldır faaliyet gösterdiklerini ifade etti. 2017 yılında imzaladıkları sözleşme kapsamında Rabdan projesi ile yüksek adette 8×8 araç teslimatı gerçekleştirdiklerini belirten Sırcalı, bu araçlara yönelik dayanaklarının sürdüğünü kaydetti.
Kullanıcının araçlardan memnun olduğuna işaret eden Sırcalı, envantere hayli kuvvetli bir 8×8 araç kazandırdıklarını vurguladı. Bu projenin muvaffakiyetinden hareketle farklı tahlilleri BAE ve diğer Körfez ülkelerine kazandırmak istediklerini dile getiren Sırcalı, yaptıkları ihtiyaç tahlilleri sonunda 8×8 araç üzerine ağırlaşarak bir kurtarma aracı geliştirdiklerini bildirdi.
Engel tanımayacak, kurtarmaya koşacak
Ortaya epey kabiliyetli bir araç çıktığını ifade eden Sırcalı, aracın özelliklerine ilişkin şu bilgileri verdi: “BAE projemizin hem devamı olarak hem de Körfez bölgesindeki farklı gereksinimleri karşılayacak esnek ve birçok kabiliyeti tek bir platformda sunan çözüm geliştirdik. 8×8 aracın hayli yüksek beygir gücüne sahip motoru var. Süspansiyon sistemi ve taşıma kabiliyeti özellikle çöl mobilitesini sağlayacak şekilde. Yüksek tartılara dayanacak bir gövde tasarlandı. 8×8 olarak hayli yüksek kalitede ve en üst düzeyde zırh korumasına sahip.
Farklı kurtarma, hatta bakım ve onarım senaryolarına uygun bir araç tasarladık. Aracın önündeki dozer bıçağı hem engelleri açmak hem de önüne bir kum zirvesi yaparak kendisini saklamak için kullanılabilir. Kum küreme yaparak zorlu yerlerde arkadan gelen araçlara yol açabilecek epeyce kuvvetli bir dozer bıçağı bulunuyor. Bıçak sağa sola, yukarı ve öne hareket edebiliyor. Tamamen hidrolik denetimli ve sürücü mahallinden aracı sürerken basit şekilde kontrol edebilecek şekilde aracın önüne yerleştirdik. Bu tür ekipmanları kontrol edebilmek için hayli yüksek kapasiteli bir hidrolik sistemi var. 8×8 araçlarda kullanılan 360 derece farkındalık sistemini 8 kamera ile araca kazandırdık. Dozer bıçağını kontrol ederken farkındalığı artırmak, sürücüye kabiliyet kazandırmak adına 4 kamera ile aracın önünü sürücünün erişimine sunuyoruz.”
Aracın üzerinde yer alan kurtarma donanımları ve yeteneklerini anlatan Sırcalı, şunları kaydetti: “Aracın üzerinde 2 büyük vinç var. Bunlardan biri teleskopik vinç; epeyce yüksek yükleri aracın kendi güç paketini, zırh kesimlerini veya kule sistemlerini sahada kaldırıp indirebilecek ya da farklı araçlardaki bu donanımları indirebilecek bir vinç. Onun üzerinde halat operasyonlarını gerçekleştirebilmek için yardımcı bir vinç var. Bu araçta bir birincisi gerçekleştirdik, tamamen kendi dizaynımız, benzer araçların hiçbirinde bulunmayan, kaldırarak çekme kabiliyeti olan bir vinci, ikinci vinç olarak entegre ettik. Bu vinç, benzer sınıftaki araçların ön aksının tamamen koptuğu, kırıldığı ya da mayına maruz kaldığı durumlarda aracı önden kaldırarak çekme kabiliyeti sunuyor. Ayrıca benzer tüm araçlarda olan aracı çekerek götürme operasyonlarını gerçekleştirebiliyoruz. Aracın gerisindeki ana kurtarma vincimiz 70 ton kapasiteli. 8×8 hatta paletli araçları kuma, çamura batmış vaziyetten çekip çıkarabilen bir altyapıya sahip. Bu altyapıyı desteklemek için önde iki yanda ve artta sabitleyici ayaklarımız mevcut. Bunlar aracı sabitleyen ve destekleyen ögeler. Özellikle kurtarma ve çekme operasyonlarında aracın zarar görmemesi ve güvenli operasyon yürütülmesine imkan veren ögeler.”
“Tekerlekli atölye”
Tamer Sırcalı, araç ile kurtarma yanında bakım ve onarım faaliyetleri de gerçekleştirilebildiğini söyledi. Aracı, alana gittiğinde arızalı bir araca gerekli bakım ve onarım faaliyetlerini yapabilecek şekilde donattıklarını ifade eden Sırcalı, bu amaçla içerisinde jeneratör, kaynak ve kesim makinesi dahil birçok kurtarma ve bakım ekipmanının yer aldığını belirtti.
Bu donanımların araca sahada atölye gibi çalışma imkanı sağladığına işaret eden Sırcalı, “Araçta 4 kişilik bir kapasite var. Sürücü, nişancı, elektrikçi ve mekaniker araçta yer alabiliyor. Aracın muharebe ortamında kendisini muhafazası için uzaktan komutalı bir silah sistemi var. Araç içinden, dış tesirlere maruz kalmadan kumanda edilebilen bir sistem. Bu haliyle epey esnek kabiliyetli bir araç haline geldi. Platform olarak son derece kuvvetli bir araç.” dedi.
Araca gösterilen ilgiye ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Sırcalı, “Hem BAE hem Körfez ülkelerinden yoğun talep görüyoruz. Farklı kullanıcılarla farklı varyantlarını, versiyonlarını konuşmaya başladık. Umarız önümüzdeki günlerde aracımızı farklı ülkelerde hizmet ederken göreceğiz.” diye konuştu.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
CHP’li Adem: Tarım Değil, Çiftçinin Borcu Büyüyor!